Почивки в Йордания

Полезна информация за Почивки в Йордания

Йордания

Гранични изисквания и процедури свързани с COVID – 19
Пътуващите трябва да посетят https://www.visitjordan.gov.jo портала преди заминаване, да попълнят необходимия формуляр и да получат QR кода, който е задължителен за представяне преди качване на борда на самолета и при пристигане на летището в Акаба.

Всички клиенти трябва да имат отрицателен PCR тест, направен в България, в рамките на 72 часа преди отпътуване.

Изисква се PCR тест при пристигане.
PCR тестът е задължителен при пристигане за всички клиенти, които не са ваксинирани или имат само първа доза ваксина. Всеки клиент трябва да се регистрира и да плати сума от 28 JOD (24 EUR) чрез портала https://www.visitjordan.gov.jo

Изключения:

  • Напълно ваксинирани туристи, притежаващи сертификат.

  • Деца на възраст под 5 години.

Представителят на приемащият оператор ще чака след зоната за медицински тестове, той ще събере паспортите, ще завърши визовите формалности, след което ще насочи туристите до зоната за багаж, преди да напуснат летището. Входната виза в момента е безплатна.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ
Паспорт – срок на валидност минимум 6 (шест) месеца от датата на пътуването.
Между България и Йордания няма подписани Консулска спогодба и такава за Правна помощ. Двете страни прилагат визов режим. Визата е безплатна.
Българските граждани, приносители на обикновени паспорти, могат да получат визи в йорданското посолство в Букурещ; от почетния консул на Йордания в София, както и на всеки граничен контролно-пропусквателен пункт /КПП/, вкл. летището.
Визата, която можете да получите при влизане на КПП, е с право на престой от 15 до 30 дни, след което може да бъде продължена в съответното полицейско управление.

Внимание!
В паспорта Ви трябва да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Информацията е валидна към дата 1.10.2021.

Йордания – страна на великолепни пейзажи, бедуини, уникални пустинни градове и гостоприемни местни жители.

Местоположение
Хашемитско кралство Йордания е разположено на площ от 89,4 хил.кв.м. на север от Сирия, на североизток от Ирак, на изток и юг от Саудитска Арабия, на запад от Израел и Западния бряг. Бреговата линия на страната с Мъртво море е 118 км, а с Червено море – 25 км. Столицата на Йордания е град Аман.

Население
Населението на Йордания наброява 4 660 хил. жители, между които 1,6 млн. са палестински бежанци. Около 2% от населението са номади. Етническият състав се състои от 64.8 % йордански араби, 34.4 % палестински араби, 0.3 % черкези и 0.5 % други. Около 91,7% от йорданците са мюсюлмани, а 8,3% християни. Официален език в страната е арабският, но говорими други езици са сирийски арабски диалект и английски.

Визи
Българските граждани, които възнамеряват да посетят Йордания, трябва да притежават предварително издадена виза. За целта е необходимо да притежават валиден международен паспорт, актуална снимка, попълнен формуляр за кандидатстване и платена такса. Визата за Йордания се издава в консулството на Йордания в София или в дипломатическите и консулските представителства на страната в чужбина. Тя може да бъде еднократна входна виза, шестмесечна многократна виза и шестмесечна многократна транзитна визи. В случай, че не продължите визата си по законния ред и останете в страната повече от две седмици, при напускането ви ще трябва да заплатите глоба за всеки просрочен ден.

Контакти на Канцеларията на почетния консул на Йордания в България:
София, бул. „Янко Сакъзов“ номер 1, ет. 1, ап. 1.
Телефон: 944 – 39 – 35,
Факс: 843 – 57 – 95,
e-mail: jordan_hon@inet.bg

Контакти на Посолство на Република България в Аман, Йордания:
HASHEMITE KINGDOM OF JORDAN, 11195 AMMAN
Embassy of the Republic of Bulgaria
Al-mousel street No. 7
P.O.Box 950578
Tel: (00962 6) 553 9391, 553 9392
Fax: (00962 6) 553 9393
Е-mail: aman@dzsv.government.bg
aman.@dzsv.sat.bg